Ramazan ayında beslenme düzeninde ciddi oranda değişiklik olduğundan bağırsak ve mide sorunları yaygın olarak görülür. Bu sorunları en aza indirmek için sağlıklı beslenme önerilerine dikkat etmek gerekir. Sahur ve iftarda sağlıklı gıdalar tüketilmeli, aşırı tatlı ya da çok yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalıdır. Özellikle sahur yemeğinde midede sindirimi daha uzun süren lifli, meyve, sebze ve kepekli ekmek tercih edilebilir.
Tatlı Yerine Meyve Tercih Edin
Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan tatlılar gereğinden fazla miktarda tüketildiğinde kilo alımına neden olur. Özellikle şerbetli tatlılar sindirimi zorlar. Bu tür tatlıların yerine mevsim meyveleri tercih edilebilir. Eğer meyve tatlı isteğini kesmiyorsa buna alternatif olarak dondurma da yenebilir.
Tatlılarda hamur işi ve şerbetli tatlıların yerine sütlü tatlılar biraz daha sağlıklıdır. Bu tür besinleri tüketmek için yemeğin üzerinden en az 2 saat geçmiş olması gerekir. Bu sayede sindirimi biraz daha kolay olacaktır.
Sahur Yapmayı İhmal Etmeyin
Gece uykudan uyanıp yemek yemek zor gelse de sahur yapmak orucun sağlıklı sürdürülmesi açısından önemlidir. Gün boyu enerji dengesinin korunması ve uzun süreli açlığa karşı dayanabilmek için tok tutan sağlıklı yiyeceklerle birlikte sahur yapılmalıdır. Gün boyunca uzun süreli açlık metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Eğer oruç sahursuz tutulursa bu durum metabolizmanın çalışması daha da yavaşlar. Kilo alan kişiler incelendiğinde bunların genellikle sahura kalkmayanlardan oluştuğu görülür.
Çorbadan Sonra Bekleyin
Uzun süreli açlığın ardından tatlı ya da ana yemek fark etmeksizin her lezzet cazip gelecektir. Ancak mutlaka yemeğe çorba ile başlanmalıdır. Çorbanın ardından yaklaşık 15 dakika beklenmeli ve midenin rahatlaması sağlanmalıdır. Bu sayede sofradan daha rahat kalkmak mümkündür. Dolu solu iftar sofralarında her yemeği tatmak yerine sırayla, sakin ve az miktarda yemeğe gayret edilmelidir.
İftar ve Sahur Arasında Bol Su İçin
Su içmek her bireyin temel ihtiyacıdır. Ramazanda oruç boyunca vücut susuz kaldığından bu ihtiyacı karşılamak için iftar ile sahur arasında dengeli şekilde su içmek gerekir. Bu sürede 10 ile 12 bardak arası su içmek ideal olacaktır. Su hesaplaması yapılırken kilo başına 30 ml olarak değerlendirilir. Buna göre 60 kilogram olan birinin 1800 ml su içmesi gerekecektir.
Lifli Yiyecekler Tüketin
Uzun süreli açlık nedeniyle ramazan ayında çoğu kişide kabızlık sorunu yaşanır. Bunu önlemek için lifli gıdalar tüketilmelidir. Kuru incir, armut, kuru kayısı, probiyotik yoğurtlar en uygun seçimler olacaktır. Ancak bunların miktarını iyi ayarlamak gerekir. Sahur ve iftarda lifli gıdalar tüketmek bağırsakların daha aktif olmasını sağlayacaktır.
Kalorili Kahvaltılıklardan Kaçının
Sahurda kahvaltı yapanların kilo kontrolü için hafif kahvaltılıkları tercih etmesi önerilir. Yumurta önemli bir protein kaynağı olduğundan sofralardan ihmal edilmemelidir. Sahurda haşlanmış yumurta yemek uzun süre tok kalmayı destekleyecektir. Bunun yanında sahur sofralarında roka, tere, dereotu, maydanoz, biber, domates, salatalık gibi kahvaltılıklar tüketilebilir.
Hareket Edin
Ramazan ayında beslenme ve egzersiz diğer günlere kıyasla daha da önemli hale gelir. Sindirimi rahatlatmak ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamak için hareket etmek önemlidir. Bunun için iftardan önce ya da sonra en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapmakta fayda vardır. Özellikle iftar saatine yakın vakitlerde hafif tempolu yürüyüş yapmak sindirim sistemini ve kilo vermeyi olumlu etkileyecektir. Oruçluyken vücut direnci düşeceği için ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmaktan kaçınmak, yürüyüş öncelik vermek gerekir.